Te laat met uw btw-aangifte. Wat zijn de gevolgen?

Het is belangrijk om uw btw-aangifte tijdig in te dienen, maar wat als u te laat bent? Verwacht u aan boetes en sinds kort ook verlenging van verjaringstermijnen. Maar hoe zit dat nu precies?

Date:

Elke ondernemer weet dat het belangrijk is om tijd hun btw-aangifte in te dienen. Het niet naleven van deze verplichting kan - en zal - leiden tot boetes, maar sinds kort is dat niet het enige nadeel. In deze blog bespreken we alle relevante regels en de mogelijke gevolgen van het niet op tijd indienen van uw btw-aangifte.

Ter opfrissing: wat is btw?

Btw staat voor Belasting over de Toegevoegde Waarde en is een belasting die wordt geheven op zowel goederen als diensten. Als ondernemer in België bent u verplicht om btw te berekenen over de goederen en diensten die u levert. Het precieze btw-percentage is afhankelijk van de goederen of diensten, maar 21% is de standaard in België. Deze btw dient u vervolgens aan te geven en af te dragen aan de Belgische overheid.

De periodieke btw-aangifte

De btw-aangifte dient u maandelijks of per kwartaal in te dienen. De exacte frequentie is afhankelijk van de omvang van uw onderneming, maar de standaard is maandelijks. Indien uw onderneming echter minder dan 2.500.000 euro (exclusief btw) aan omzet genereert, heeft u in sommige gevallen het recht om uw btw-aangifte op kwartaalbasis in te dienen. 

 

De uiterste datum voor het indienen van de btw-aangifte én het betalen van de verschuldigde btw is standaard de 20e van de maand volgend op de aangifteperiode. Enkel wanneer die dag niet binnen de werkweek valt, wordt de deadline uitgesteld tot de eerstvolgende werkdag. 

Btw-vrijstelling voor kleine ondernemingen

In België kunnen de kleinste ondernemingen een vrijstelling van btw verkrijgen, wat ook bekend staat als de kleine ondernemersregeling. Dit betekent dat ondernemingen met een jaaromzet van minder dan €25.000 geen btw in rekening hoeven te brengen bij hun klanten.

 

Aangezien deze ondernemingen geen btw aanrekenen en dus geen btw aan de overheid verschuldigd zijn, hoeven zij ook geen btw-aangifte te doen bij de belastingdienst. Deze vrijstelling geldt alleen voor ondernemingen die in België gevestigd zijn en diensten of goederen leveren aan Belgische klanten.

 

Hoewel deze regeling meestal bijzonder gunstig is, is er ook een keerzijde van de medaille. Het is namelijk belangrijk om te weten dat de btw-vrijstelling voor kleine ondernemingen geen recht geeft op btw-aftrek voor de aankoop van goederen en diensten die nodig zijn voor de uitoefening van de onderneming.

Te laat indienen van de btw-aangifte leidt tot een boete

Als u momenteel (in 2023) te laat bent met het indienen van uw btw-aangifte, kan dat tot boetes leiden. De boete bedraagt 100 euro per aangifte en per maand vertraging, met een maximum van 1.000 euro (overeenkomstig overeenkomstig het KB nr. 44). Deze boete wordt opgelegd per aangifteperiode waarvoor de btw-aangifte te laat is ingediend. 

 

Toch krijgt u niet altijd een boete. Voorlopig is er immers nog steeds sprake van een zogenaamde administratieve tolerantie. Dat houdt in dat u geen boete krijgt als u de btw-aangifte alsnog indient voor uiterlijk de tiende dag van de daaropvolgende maand

 

Het is weliswaar geen goed idee om een beroep te doen op die tolerantie. Allereerst bent u niet in orde, want -ook al wordt het momenteel nog gedoogd - het is en blijft een onregelmatigheid. Bovendien wordt die tolerantie volledig afgeschaft vanaf 2024. U kunt dus maar beter gewend raken aan de strikte deadline voor de btw-aangifte. 

Gevolgen voor de verjaringstermijn

Tot op heden is de normale verjaringstermijn nog steeds standaard drie jaar. De invordering verjaart namelijk pas na het verstrijken van het derde kalenderjaar volgend op dat waarin de oorzaak van opeisbaarheid van de btw, interesten en boetes zich heeft voorgedaan (art. 81bis, §1, lid 1 W.Btw). Krijgt u nu in 2023 de btw-controleur over de vloer, dan kan / mag hij dus hoogstens 2020, 2021 en 2022 en ook het reeds verlopen gedeelte van 2023 zelf controleren.

 

Sinds 1 januari 2023 wordt de verjaringstermijn echter verlengd tot vier jaar in geval van laattijdige of niet-indiening van de periodieke btw-aangifte (art. 81bis, §1, lid 2 W.Btw, cf. wet van 20.11.2022, BS 30.11.2022). Stel dat u uw aangifte van het tweede kwartaal 2023 tijdig indient, maar die van het derde kwartaal 2023 te laat, dan wordt de verjaringstermijn voor het derde kwartaal van 2023 verlengd van drie tot vier jaar, terwijl die van het tweede kwartaal van 2023 drie jaar blijft. Drie jaar wordt dus vier jaar in geval van laattijdige aangifte!

Conclusie

Het is dus belangrijk om op tijd uw btw-aangifte in te dienen. Zorg ervoor dat u de juiste aangifteperiode kiest en dat u deze op tijd indient en betaalt. Zo voorkomt u onnodige boetes en andere vervelende consequenties zoals de verlenging van de verjaringstermijn. Mocht u nu toch te laat zijn, probeer dan zo snel mogelijk uw aangifte in te dienen en de verschuldigde btw te betalen om verdere boetes te voorkomen.

 

Naast de boetes kan het consistent te laat indienen van uw btw-aangifte ook andere gevolgen hebben voor uw onderneming. Zo kan het leiden tot financiële problemen als u de verschuldigde btw niet op tijd betaalt. Daarnaast kan het ook leiden tot een verlies van vertrouwen van uw klanten, leveranciers en zakenpartners als blijkt dat u uw fiscale verplichtingen niet op tijd nakomt.

 

Ten slotte is het belangrijk om nog eens in de verf te zetten dat het als ondernemer in de eerste plaats uw verantwoordelijkheid is om op de hoogte te blijven van de regels en verplichtingen omtrent de btw-aangifte (en de andere relevante wetten) in België. Door de juiste partners voor uw onderneming te kiezen, blijft u gemakkelijker op de hoogte. Een goede boekhouder is uitermate belangrijk, maar voor uw boekhoudprogramma ook een softwareleverancier die op de hoogte is van alle nieuwe ontwikkelingen vinden, is bijzonder nuttig.