Het toetsenbord

<< Click to Display Table of Contents >>

Navigation:  Algemeen > Eerste kennismaking > AXITO Smartkey >

Het toetsenbord

Om goed met een toetsenbord te kunnen werken, overlopen we de verschillende gebieden op het toetsenbord en beschrijven we waarvoor deze dienen.

Waar en hoe de toetsen op een toetsenbord staan, wordt bepaald door de layout van het toetsenbord. De 2 meest gebruikt zijn het QWERTY- en AZERTY-toetsenbord.

QWERTY-toetsenbord

clip0465

AZERTY-toetsenbord

clip0466

Gebruik van de toetsen

Op beide toetsenborden kunnen we volgende gebieden herkennen:

Cijfers & letters toetsen

clip0674

clip0675

Dit zijn alle toetsen die je kunt gebruiken om getallen en/of teksten in te voeren.

De grote verschillen tussen een QWERTY- en een AZERTY-toetsen zijn:

oDe positie van sommige letters is anders

oAls je op een QWERTY-toetsenbord op de '1' toets drukt, krijg je ook een '1'.

oAls je op een AZERTY-toetsenbord op de '1' toets drukt, krijg je een '&'. Als je dit doet in combinatie met de Shift-toets, krijg je wel een '1'. Dit geldt voor alle getal-toetsen.

Numerisch keypad

Via het numerisch keypad kunt u op eenvoudige wijze getallen en bewerkingen invoeren.

clip0482

Hoofdletters en overige karakters

Iedere toets heeft een andere functie:

Shift toets

clip0467 of clip0468

Wanneer u deze toets indrukt (en blijft vasthouden) worden alle letters in hoofdletters ingevoerd.

Op een AZERTY-toetsenbord wordt een '1' getoond als u op de '1' toets drukt (zoniet zal een '&' verschijnen). Dit geldt voor alle getal-toetsen.

Samengevat:

oWanneer Shift niet wordt ingedrukt, worden de onderste karakters van een toets weergegeven in het programma

oWanneer Shift wordt ingedrukt, worden de bovenste karakters van een toets weergegeven in het programma

CTRL toets

clip0469

Deze toets wordt altijd gebruikt in combinatie met een andere toets. Deze combinatietoets wordt veelvuldig in Windows gebruikt (zoals CTRL + C). In AXITO wordt deze toets zeer weinig toegepast omdat u in AXITO kunt gebruik maken van onze Smartkeys. Iedere functie heeft hierbij een eigen toets op het toetsenbord (vb 'Toevoegen' wordt via de 'T' toets geactiveerd).

In AXITO wordt de Ctrl-toets gebruikt bij het snelprinten van verkoopdocumenten (offertes, bonnen, facturen). De Smartkey hiervoor is Ctrl + P

Alt toets

clip0470

De Alt-toets wordt in AXITO enkel gebruikt om specifieke karakters in te voeren die niet op het toetsenbord voorkomen.

Vb

¼  =  Alt + 0188

½  =  Alt + 0189

¾  =  Alt + 0190

ø   =  Alt + 0248

oHierbij drukt u de Alt-toets in (en blijft deze vasthouden)

oVervolgens drukt u de getallen in (vb 0188)

oDaarna laat u de Alt-toets terug los

oHet ¼ karakter zal verschijnen

Alt Gr toets

clip0471

De Alt Gr toets is een combinatietoets die gebruikt wordt om het 3e afgebeelde karakter op een toets in te voeren. U drukt deze Alt Gr toets in (blijven vasthouden) en drukt vervolgens op een toets met een 3e karakter. Dat karakter zal direct worden getoond en u kunt nog meerdere keren op dezelfde toets (of een andere) drukken.

Enkele voorbeelden van deze toetsen met een 3e karakter

clip0472

clip0473

Enter en editeren

Enter

clip0474 of clip0475

De 'Enter' toets wordt op verschillende manieren gebruikt:

oTijdens het toevoegen, om naar een volgend veld te springen

oNet na het toevoegen kun je via 'Enter' een volgend record gaan toevoegen

oOm het wijzigen van een veld te starten

oOm het wijzigen van een veld te beëindigen

Delete

clip0476

Tijdens het wijzigen van een veld of nota, kun je hiermee het karakter net na de cursor verwijderen.

Backspace

clip0477

Tijdens het wijzigen van een veld of nota, kun je hiermee het karakter net voor de cursor verwijderen.

Insert

clip0478

De insert-toets wordt tegenwoordig door heel veel programma's niet meer gebruikt. Maar in het AXITO-programma heeft deze toets zijn oude betekenis nog steeds behouden.

oStandaard is deze functie ingeschakeld. Als u dan een cijfer of letter intikt, zal de tekst achter de cursor opschuiven naar rechts. De ingedrukte toets wordt tussengevoegd op de positie waar de cursor staat.

oU kunt de Insert-functie uitschakelen door 1 maal op deze toets te drukken. Daardoor zal het karakter dat net achter de cursor staat, overschreven worden door het karakter dat u op het toetsenbord heeft ingedrukt.

oWanneer u nogmaals op de Insert-toets drukt, wordt de standaard werking terug actief.

Systeem en GUI toetsen

Esc (= Escape)

clip0492

De Esc-toets bevindt zich links-boven op het toetsenbord. Deze toets wordt in AXITO gebruikt om:

oEen dialoogvenster te sluiten

oEen keuze te beëindigen

oEen bestand te sluiten

De overige Systeem en GUI toetsen hebben in AXITO geen functie of betekenis.

Navigatie toetsen

De cursortoetsen (ook wel pijltjestoetsen genoemd)

clip0479

Met deze 4 cursortoetsen kunt u de cursorbalk verplaatsen in 4 richtingen. Dit kan in:

oMenu-schermen

oDialoogvenster

oMacro- en microschermen (wordt ook wel eens browser-scherm genoemd)

Home, End, Page Up, Page Down

clip0480

Deze 4 toetsen worden voornamelijk gebruikt in het macro- en microscherm (browser)

oHome: Verplaatst de cursorbalk naar het 1e record van het bestand

oEnd: Verplaatst de cursorbalk naar het laatste record van het bestand

oPage Up: Verplaatst de cursorbalk naar het 1e record zichtbaar op het scherm. Wanneer u op de eerste regel staat, zal een Page Up de gegevens van de vorige pagina tonen.

oPage Down:

Verplaatst de cursorbalk naar het laatste record zichtbaar op het scherm. Wanneer u op de laatste regel staat, zal een Page Up de gegevens van de volgende pagina tonen.

Tijdens het toevoegen van een nieuw record kunt u het toevoegen versnelt beëindigen door op deze toets te drukken

Functietoetsen

De functietoetsen hebben in het AXITO-programma een specifieke betekenis. Welke dit zijn, kunt u lezen via volgende link.

clip0481

Lock-toetsen

Er zijn 3 Lock-toetsen op  een toetsenbord. Een Lock-toets kunt u steeds in- of uitschakelen. Door op de Lock-toets te drukken, schakelt u deze van een uit-toestand naar een in-toestand (en omgekeerd). Op de meeste toetsenborden zijn ook 3 LEDs voorzien om de status van iedere Lock-toets weer te geven. Meestal zal de 'Num Lock' ingeschakeld zijn.

clip0484

Caps Lock

clip0483

Door deze toets in te drukken bekomt u hetzelfde effect alsof u continu de Shift-toets vast houdt. Wanneer u dus veel hoofdletter moet intikken, is een druk op deze Caps Lock toets een eenvoudige methode om dit snel te kunnen doen.

Num Lock

clip0485

De Num Lock toets is een onderdeel van het Numerisch keypad, en deze is standaard meestal ingeschakeld.

oIngeschakeld: De getallen op de toetsen worden actief

oUitgeschakeld: De cursortoetsen en de Home, End, Page Up, Page Down, Insert en Delete toetsen worden actief

Scroll Lock

clip0486

De Scroll Lock toets heeft tegenwoordig nagenoeg in geen enkel programma nog enige betekenis. Ook in het AXITO-programma niet.