Car-Pass 2023: Wat verandert voor professionele gebruikers?

Vanaf juli 2023 zullen garagisten rekening moeten houden met enkele wijzigingen in het beleid van Car-Pass. Ook uw administratiepakket dient hiervoor bijgewerkt te worden. Wij leggen het voor u uit in dit artikel.  

Date:

De autosector staat niet stil. Daarom is ook Car-Pass constant bezig met vernieuwen. In 2019 verzamelden we voor u al eens alle veranderingen die toen van kracht gingen in dit artikel over de nieuwe Car-Pass-wetgeving. Vorig jaar keurde de Kamer wederom een aantal nieuwigheden goed.

 

Vanaf juli 2023 zullen garagisten dus rekening moeten houden met deze wijzigingen in het beleid van de Car-Pass. Ook uw administratiepakket dient hiervoor bijgewerkt te worden. Wij leggen het voor u uit in dit artikel.  

Wat verandert er precies bij de Car-Pass

Vanaf juli 2023 zullen de volgende wijzigingen plaatsvinden: 

  • De data van de Car-Pass zullen gebruikt kunnen worden als basis voor wetenschappelijke studies. Dat dient weliswaar binnen een niet-commercieel kader te gebeuren.  

  • Voor elektrische voertuigen dient de actieradius - conform de Worldwide Light Vehicle Test Procedure (WLTP) - weergegeven te worden op de Car-Pass.  

  • U zult ook de kilometerstanden op basis van de nummerplaat kunnen doorgegeven. Het gaat dan uiteraard niet over commerciële platen zoals garageplaten en dergelijke. Het chassisnummer geniet echter nog steeds de voorkeur.   

Vanaf 2024 zal u tevens de aard van de werken mee moeten doorsturen. Dat is veruit de meest ingrijpende verandering voor het gros van de garagehouders in België.  

Waarom een omschrijving van de werken doorssturen naar Car-Pass?  

Volgens de Car-Pass zal deze extra info voor een transformatie van de traditionele Car-Pass-kaart naar een digitaal onderhoudsboekje leiden, zonder haar initieel doel te verloochenen. Een onderhoudsboekje dat meer betrouwbaar moet zijn. Tenminste, als het vermelden van de gekozen activiteiten ook echt strookt met de werken die uitgevoerd zijn. Dit is overigens een vereiste, waarop bepaalde instanties Belgische garages en autohandelaars kunnen controleren.  

Hoe moet u de omschrijving van de werken doorsturen naar Car-Pass?  

De Car-Pass volgt enerzijds een vast schema voor belangrijkste werkplaatsactiviteiten, en laat anderzijds nog ruimte over voor (extra) flexibiliteit. Het vast schema dient te allen tijde gevolgd te worden. De overige info baseert zich op subtitels van de uiteindelijke factuur. Deze subtitels kunnen overeenkomen met het schema van activiteiten, maar kunnen ook als aanvulling dienen.  

 

Het schema bestaat uit dus uit werkplaatsactiviteiten, die verder onderverdeeld worden in subactiviteiten. Enkele voorbeelden van hoofdactiviteiten kunnen onderhoud en vervangen/monteren zijn en daaronder vallende subcategorieën kunnen dan respectievelijk groot onderhoud en turbo zijn.  

 

De subtitels van de uiteindelijke factuur dienen ook bezorgd te worden aan de Car-Pass. Uit bovenstaande alinea blijkt dat het helemaal niet onlogisch is om de subtitels overeen te laten komen met het vast schema. Maar een (weliswaar lichte) afwijking is dus mogelijk. 

Wanneer moet u de omschrijving van de werken doorsturen naar de Car-Pass?  

Dit mag u op 2 momenten doen. De eerste optie is om het te verzenden bij aanvang van de werken. U stuurt deze info dan simultaan met de kilometerstand door naar de Car-Pass. U kunt er ook voor opteren om dit te doen na afloop van de werken. De monteur weet immers niet altijd wat er moet gebeuren alvorens de werken van start gaan.  

Een uitgewerkt factuurvoorbeeld na de Car-Pass-wijzigingen

Aan de hand van een praktijkgericht voorbeeld kunnen we u allicht meer duidelijk verschaffen over eerdergenoemde wijzigingen: 

  1. Er komt een wagen binnen voor een klein onderhoud. De kilometerstand wordt onmiddellijk doorgegeven aan de Car-Pass door de bevoegde mecanicien.  

  1. Tijdens het uitvoeren van de werken ziet de mecanicien dat er een storing is aan de turbo.  

  1. Er wordt een bestek opgesteld waar de klant mee akkoord gaat.  

  1. Het defect aan de turbo wordt onmiddellijk opgelost.  

  1. De uiteindelijke factuur wordt opgesteld en men stuurt de activiteiten en subtitels door naar de Car-Pass.  

De factuur zou er dan als volgt kunnen uitzien:  

AXICAR Factuur Lay-out

Het definitieve schema met activiteiten dat gehanteerd wordt door de Car-Pass hebben we nog niet voorhanden, maar naar alle waarschijnlijkheid zijn voor beide werken op de voorbeeldfactuur standaard activiteiten in het schema beschikbaar. Bovendien zullen dan ook nog de titels “Klein onderhoud” en “Vervangen turboslang” meegestuurd worden. Dat kan dus ook het geval zijn voor de vervanging van accessoires zoals ruitenwissers.  

Hoe kunt u deze extra gegevens bezorgen aan de Car-Pass?  

U kunt de omschrijving van de werken op de portal van de Car-Pass invoeren, maar er is tevens een aanpassing voorzien in de koppeling met softwarepakketten. Zo is het ook mogelijk om dit via uw garagepakket door te sturen, op voorwaarde uiteraard dat uw softwareleverancier de nodige aanpassingen voorziet aan het programma. 

 

We zorgen er alvast voor dat AXICAR helemaal mee is van in het begin, middels gebruiksvriendelijke oplossingen aan het bestaande systeem. Voor meer informatie hieromtrent mag u gerust contact opnemen met onze sales-dienst, of rechtstreeks een demo aanvragen.