De nieuwe Car-Pass-wetgeving is er en dit moet u erover weten

De Car-Pass-wetgeving is een week geleden, op 1 maart 2019, veranderd. In dit artikel zetten we nog eens op een rij wat er veranderd is en wat daarvan de gevolgen zijn.

Date:

De Car-Pass-wetgeving is een week geleden, op 1 maart 2019, veranderd. In dit artikel zetten we nog eens op een rij wat er veranderd is en wat daarvan de gevolgen zijn. De aangepaste wetgeving heeft immers directe gevolgen voor het grootste deel van de garagisten en autohandelaren. In de eerste sectie belichten we de veranderingen. Vervolgens in de tweede sectie gaan we dieper in op de DMS-certificering en ten slotte nemen we de veranderingen in de AXITO-garageversie nog eens onder de loep.

Wat verandert er precies na de wetswijziging rond Car-Pass voor u in de autosector?

Op 1 maart 2019 ging de nieuwe Car-Pass-wetgeving van kracht ter vervanging van de wet die nog dateerde uit 2004. Vroeger kreeg u vijf werkdagen de tijd om de kilometerstanden door te sturen naar Car-Pass, maar dat is nu veranderd. Indien er sprake was van een vergissing of een foutieve kilometerstand, dan was het vaak moeilijk om dat naderhand nog te corrigeren. De kans was immers groot dat het voertuig in kwestie uw werkplaats al verlaten had.

 

Daarom bepaalt de nieuwe wetgeving dat u vanaf maart de kilometerstanden onmiddellijk moet doorsturen. Bovendien zult u als autohandelaar verplicht de Car-Pass-informatie van elk occasievoertuig dat u verkoopt moeten tonen, waar het voertuig ook te koop staat. U kunt deze informatie elektronisch opvragen en het document met deze informatie downloaden. Vergeet echter niet dat, voor de uiteindelijke verkoop, de officiële Car-Pass meeleveren nog steeds verplicht blijft!

DMS-Certificaat van Car-Pass voor de garageversie van AXITO

Om ervoor te zorgen dat alle AXITO-gebruikers in de autosector hun kilometerstanden via het programma kunnen blijven doorgeven, moesten er een heleboel aanpassingen gebeuren. Onze programmeurs hebben die veranderingen aan het einde van 2018 doorgevoerd op basis van de documentatie die Car-Pass hen bezorgd had.

 

Vervolgens zijn wij naar het hoofdkantoor van Car-Pass getrokken om de aanpassingen te demonstreren. Daarbij zijn ze bij Car-Pass nauwgezet alle verplichtingen en aanbevelingen nagegaan. Uiteindelijk bestond de laatste test uit het live testen van de versie bij een van onze garageklanten in het bijzijn van een vertegenwoordiger van Car-Pass.

 

Het is dan ook met enige trots dat we kunnen melden dat de AXITO-garageversie met vlag en wimpel heeft doorstaan. Dankzij deze geslaagde certificering mogen wij ons dus de komende drie jaren een “Car-Pass Approved DMS” noemen.

Car-Pass Approved DMS - AXITO software

Wat zijn de belangrijkste veranderingen die de AXITO-update met zich meebrengt?

De lijst met vereisten voor de goedkeuring van Car-Pass was behoorlijk lang. Het heeft dus geen zin om elk onderdeel daarvan te belichten. Hieronder zetten we wel even de belangrijkste veranderingen op een rij.

  • Alle kilometerstanden worden onmiddellijk doorgestuurd naar Car-Pass
  • Car-Pass is volledig en naadloos geïntegreerd in de nieuwe herstellingenmodule.
  • Het programma heeft nu een nog uitgebreider vangnet voor foutcodes en verkeerde invoer.

 

Verder is het belangrijk om te weten dat het mogelijk is om uw kilometerstanden later door te sturen wanneer u technische problemen ervaart tijdens het doorsturen van uw kilometerstanden. Zulke situaties kunnen voorkomen in het geval van connectiviteitsproblemen, of bijvoorbeeld door een storing op de servers van Car-Pass. In dat geval zal het programma u blijven melden dat u nog kilometerstanden moet doorsturen tot u alles verstuurd heeft.

 

Bovendien heeft de handleiding ook een update gekregen om ervoor te zorgen dat u vlot met de nieuwe versie van start kunt gaan. In de vernieuwde handleiding leert u onder andere hoe u het programma instelt aan de hand van uw Car-Pass-gegevens. U kunt er tevens meer informatie vinden over het automatisch doorsturen van uw kilometerstanden, en het corrigeren van kilometerstanden. Maar ook als u gewoon de procedure nog eens wilt doorlezen, kunt u de handleiding raadplegen.

U heeft niet om verandering gevraagd

Veel van onze garageklanten en autohandelaars hebben ons al laten weten dat ze hun werkwijze niet willen aanpassen; zij hebben niet om aanpassingen gevraagd. Als u dit leest en hetzelfde denkt, dan bent u zeker niet de enige. Helaas gaat het hier om een gewijzigde wetgeving en niet om een lijst met vrijblijvende suggesties. In dat opzicht kunt u de situatie vergelijken met het invoeren van de witte kassa in de horeca. Daarom raden wij aan om de nieuwe reglementering te respecteren.

 

Indien u als ondernemer in de autosector uw kilometerstanden doorgeeft via garagesoftware, dan zult u zich de vraag moeten stellen of uw garageprogramma of DMS-software nog up-to-date is. Car-Pass heeft alvast een lijst met gecertificeerde partners verzameld. U kunt daar altijd een kijkje gaan nemen.

 

 

Bent u nog geen klant bij ons en bent u benieuwd naar de AXITO-garageversie? Aarzel dan niet om een gratis demonstratie aan te vragen.