Kunnen e-fuels de race naar EV’s overbodig maken?

Hebben synthetische brandstoffen het in zich om de verbrandingsmotor te redden, of hebben e-fuels weinig om het lijf? In dit artikel vatten we het debat over de transitie naar een groenere mobiliteit voor u samen.

Date:

In navolging van ons recent blogartikel met betrekking tot de transitie naar elektrisch rijden, gaan we in dit artikel dieper in op e-fuels. Nu de wedloop naar een volledig elektrisch wagenpark vol in gang is geschoten, gaan er steeds meer stemmen op om een alternatief naar voren te brengen die de transitie kan bijstaan. Ook de Duitse Minister van Transport Volker Wissing (FDP) heeft het debat over de transitie naar klimaatneutrale mobiliteit recent terug opengebroken.

 

En dat op Europees niveau, terwijl het Europees Parlement al een einde heeft gemaakt aan de verkoop van nieuwe verbrandingsmotoren vanaf 2035. Weerstand dus vanuit het land van de Audi’s, BMW’s en Porsches van deze wereld. Recent ook publiekelijk ondersteund door sportwagenland Italië. Terecht? Of zit de autolobby hier voor iets achter? We zochten het voor u uit.

E-fuels en synthetische brandstof - AXICAR

1. Wat zijn e-fuels eigenlijk? 

Een e-fuel is eigenlijk niet meer dan een chemisch gefabriceerde brandstof. Meestal ondergaat deze brandstof een complex proces om tot een inzetbaar eindproduct te komen. Er zijn tal van e-fuels reeds ontwikkeld. De e-fuel die steeds meer aan belangrijkheid wint, is de synthetische brandstof die ook door autoconstructeur Porsche actief gepromoot wordt. Dit artikel legt dan ook voornamelijk de focus op deze e-fuel. Verkrijgbaar ‘aan de pomp’ is deze brandstof nog niet, maar het is zeker niet uit te sluiten dat we op termijn ook de Porsche eFuel  of een vergelijkbaar alternatief kunnen tanken.  

E-fuels en hernieuwbare energie | AXICAR

2. Hoe wordt deze e-fuel geproduceerd? 

De productie baseert zich op een proces waarbij er in eerste instantie waterstof uit (zee-)water gehaald wordt. Vervolgens voegt men er CO2 aan toe dat men uit de lucht heeft onttrokken. Als de bollebozen hier vervolgens helemaal klaar mee zijn, krijgen we een eindproduct dat volledig compatibel is met onze scheurijzers die nog ronken tijdens het optrekken. Een energierovend verhaal (de e in e-fuel staat voor electro), waarbij men voornamelijk kijkt naar hernieuwbare energiebronnen. Dit proces bestaat op zich al een hele tijd. Denk daarbij aan de Fischer-Tropsch-techniek, maar wordt nu dus verder ontwikkeld door belangrijke spelers in de automotive en aanverwante industrieën. 

E-fuels ter vervanging van fossiele brandstof - AXICAR

3. Waarom komen e-fuels steeds vaker in het nieuws?  

 

  • De transitie naar een wereld vol met EV’s moet voltrokken worden in 2035, waarbij men vanaf dat jaar geen nieuwe wagens met traditionele verbrandingsmotoren meer mag inschrijven. Het doel: Onze ecologische voetafdruk tot een minimum beperken. E-fuels zijn betrekkelijk milieuvriendelijker dan fossiele brandstoffen, indien de energie benodigd tijdens de fabricage van de brandstoffen groener dan groen is. Interessant dus om nader te bekijken. 

  • Hoewel EV’s geen ongewenste goedjes uitstoten, is de productie van elektrische wagens relatief gezien nog altijd erg vervuilend. Een factor om toch rekening mee te houden. 

Is e-fuel  een alternatief voor sportwagens? | AXICAR
  • Steeds meer stakeholders pleiten voor een gemakkelijk inzetbaar alternatief om de transitie naar klimaatneutraal rijden succesvol uit te voeren. Wat te doen met onze oldtimers, of de oudere brommer die nog in de loods van opa staat? Zullen we ons allemaal een elektrische wagen kunnen veroorloven zonder te veel op comfort in te boeten? Wat met de energievoorzieningen en prijzen als de vraag nog groter wordt? Verdwijnt de brullende sportwagen met knetterende schakelgeluiden helemaal uit het straatbeeld? En vooral: willen we dat überhaupt? Dit zijn vragen waarover de meningen sterk verdeeld zijn. U mag ze zelf invullen. 
  • Een hele industrie wordt gepusht om alle know-how over de oude aandrijving los te laten. Daar is in het verleden heel veel geld naar gevloeid. Bovendien is de verbrandingsmotor emotioneel verstrengeld in de hoofden van wagenliefhebbers en een belangrijke tool voor constructeurs om zich te onderscheiden. 

4. Loont het zich om e-fuels uit te rollen naar onze tankstations?  

Een groot voordeel is dat e-fuels - in tegenstelling tot wagens die voortgedreven worden op bijvoorbeeld waterstof - verkocht zouden kunnen worden via het huidige netwerk van tankstations. 

 

Het debat is echter al een poos gaande. De algemene tendens is een njet. De e-fuel loont zich niet omwille van de volgende redenen: 

  • Het is nog te duur om te produceren. Verdere R&D en vooral schaalvoordelen kunnen de prijs verder drukken, maar zal dat ooit voldoende aantrekkelijk zijn voor onze dagelijkse volksverhuizing van en naar Brussel of Antwerpen?  

  • Het is eigenlijk een stuk minder efficiënt als elektrisch rijden. Op dit moment is de output slechts de helft van de energie die erin gestopt wordt. We besparen u even de zeer technische uitleg hierachter. 

5. Voor wie of wat kunnen e-fuels wél (op termijn) ingezet worden? 

Voor oldtimers, de (hybride-)motoren van nu, groot transport en vliegverkeer is de e-fuel op termijn dan wel weer een interessant alternatief voor fossiele brandstoffen om klimaatneutraler te werk te gaan.  

 

Gaan we immers de charme uit onze zomerse zondagsritjes halen door te karren in een Austin Healey 3000 met een zoemgeluid en zonder schakelpook? Hetzelfde geldt voor moderne exclusieve sportwagens. Geen wonder dat Porsche met de ontwikkeling van hun eFuel de 911 wil redden. Een beetje cultureel erfgoed en rijplezier moeten zeker nog kunnen in de toekomst.  

 

Voor groot vrachtverkeer is de actieradius van een geëlektrificeerde aandrijving (nog) niet rendabel. Idem voor vliegverkeer. E-fuels kunnen voor deze toepassingen in de toekomst zeker een groenere uitkomst bieden.  

 

De voorwaarde die hieraan vasthangt is dat de prijs nog behoorlijk dient te zakken. 

Hoe moet het nu verder met e-fuels en elektrisch rijden? 

De transitie naar een elektrisch wagenpark zal niet te stoppen zijn. De e-fuel kan, mits schaalvoordelen en het optimaliseren van het productieproces, helpen om de verandering te verlichten. De machthebbers kunnen dit niet negeren voor voertuigen die reeds in de running zijn en voor grotere vervoersmiddelen.  

We volgen het voor u verder op en zorgen er in ieder geval voor dat ons garagepakket helemaal mee is!