Hoe lang moet u uw (oude) boekhouding bewaren?

In België moet elke onderneming haar boekhouding 7 jaar lang bijhouden. Die 7 jaar gaan van start zodra de belastbare periode voor de documenten in kwestie is afgesloten. Of u nu een eenmanszaak bent of een vennootschap heeft, die regels zijn voor iedereen hetzelfde.

Date:

Welke documenten moet u bewaren? 

We zouden hier een lijst van alle verplicht te bewaren documenten kunnen invoegen, maar voor een kmo heeft dat weinig zin. De beste optie is alles bijhouden. Als u toch een gedetailleerd overzicht wilt, dan kunt u eens een kijkje gaan nemen bij de bronnen onderaan.

 

Uw eigenlijke boekhouding bewaart u in zijn originele vorm, hetzij elektronisch, hetzij op papier. Voor de gekoppelde bewijsstukken in uw boekhouding, de documenten waarop elke boeking steunt, is het ook toegelaten om kopieën en afschriften bij te houden. Denk bijvoorbeeld maar aan een duplicaat van een aankoopfactuur.

Wanneer kunt u uw oude boekhouding dan weggooien of verwijderen?

In principe kunt u uw oude boekhouding dus weggooien na 7 jaar, maar zelfs dan is het niet slim om dat zomaar te doen. Tenzij u een heel goede reden heeft om alles weg te gooien, is het raadzaam om dat niet te doen. Zelfs na de stopzetting of het faillissement van uw zaak, kunt u alle documenten beter bewaren.

Waarom zou u uw boekhouding langer bijhouden? 

De belangrijkste reden om uw boekhouding langer te bewaren is om een inzicht in de volledige evolutie van uw onderneming te houden. Door de data van al uw boekjaren te bewaren kunt u op elk moment de volledige statistieken van uw boekhouding zien.

 

Natuurlijk zijn de cijfers van 7 jaar geleden vaak niet van essentieel belang voor de voortzetting van uw onderneming. Toch is het nuttig om zulke cijfers en vergelijkingen nog te kunnen opvragen. Jullie vieren bijvoorbeeld een jubileumjaar en zijn van plan om een presentatie over de evolutie van de firma te geven; het uitgelezen moment om die oude cijfers nog eens te tonen.

 

In AXITO kunt u uw boekhouding zo lang bewaren als u wilt, zonder meerprijs. Er staat geen limiet op het aantal bij te houden boekjaren. Er zijn zelfs klanten die de boekhouding van 20 jaar (!) in hun dossier hebben staan.