Bijkomende kostenaftrek van 120% voor e-facturatiepakketten

Klaar voor de toekomst van zakelijke administratie? Ontdek hoe de nieuwe wetgeving voor elektronische facturatie uw bedrijf beïnvloedt en hoe u kunt profiteren van 120% aftrekbare kosten. 

Date:

In februari van dit jaar zette de regering de volgende stap in het digitaliseringsproces van de administratie voor ondernemingen. De wet die ze goedkeurden bepaalt dat voor btw-plichtigen onderlinge facturatie verplicht via elektronische facturen moet verlopen vanaf 1 januari 2026. Bovendien zijn de kosten die ondernemers moeten maken om mee te kunnen voortaan 120% aftrekbaar. Wat houdt dat nu concreet in? En waarop moet u zeker letten met het oog op 2026?

Wat is e-facturatie en wat valt nu eigenlijk onder elektronische facturen?

E-facturatie, e-facturering, of elektronische facturering is niets meer dan de uitwisseling van facturen in een gestructureerd elektronisch formaat. Het omvat dus het hele proces van facturen te maken, verzenden, ontvangen en verwerken met behulp van elektronische systemen. Meer informatie vindt u op de pagina voor e-invoicing.

 

Ook binnen de nieuwe wet staat duidelijk vermeld dat u facturen moet uitreiken in een gestructureerd formaat dat voldoet aan de PEPPOL-standaard.  Dat betekent dus dat PDF-facturen niet langer meetellen.

Verhoogde kostenaftrek voor e-facturatiepakketten

Om ervoor te zorgen dat uw onderneming aan de toekomstige vereisten kan voldoen, heeft u natuurlijk de juiste tools nodig. Dat kan gepaard gaan met de nodige kosten. Daarom heeft de regering dus ook een nieuwe gunstmaatregel het leven in geroepen.

 

Zo kunt u vanaf dit jaar (2024) de kosten voor bijvoorbeeld uw facturatiepakket inbrengen aan het aftrekbaarheidspercentage van 120%. Uiteraard moet de kost in kwestie wel verband houden met de voorbereiding op die hierboven vermelde wetgeving.

Verhoogde kostenaftrek niet voor afschrijvingen

Hoewel wat wel en niet in aanmerking komt voor de verhoogde kostenaftrek natuurlijk zelden volledig helder is, is het duidelijk dat deze verhoogde aftrek voornamelijk gericht is op de periodieke abonnementskosten voor facturatiepakketten, en bij extensie alle software die een conforme facturatiemodule bevat.

 

Deze verhoogde kostenaftrek geldt echter niet voor afschrijvingen. Anderszijds kunt u wel weer  advieskosten en gerichte consultancy op dezelfde manier inbrengen, zolang de relevantie voor de stap naar elektronisch factureren maar duidelijk aantoonbaar is.

Elektronische facturen in AXITO

Facturen in PEPPOL-formaat versturen bestaat al een tijdje in het programma. Hoewel het initieel ontwikkeld was met het oog op de verplichte elektronische facturatie naar de overheid, heeft deze module onlangs een volledige make-over gekregen om volledig future-proof te zijn. 

 

Door de naadloze integratie van e-invoicing binnen de AXITO-ERP-software kunt u elke factuur die u opstelt onmiddellijk digitaal versturen. Onze cloudformule is bovendien de perfecte manier om gebruik te maken van de verhoogde kostenaftrek.

 

Bent u al klaar voor de toekomst? Neem vrijblijvend contact met ons op, of vraag een demo aan om zelf de factuur van morgen op te stellen.